top of page

Baltık Ülkelerine Giriş 101: Rotam


Bir muhteşem seyahatin daha sonuna geldim. 2019 yılının nisan ayında gezdiğim her Baltık ülkesini tek tek anlatmadan önce seyahatimin rotası hakkında sizlere biraz bilgi vermek istiyorum.

Baltık ülkeleri uzun zamandır listemdeydi, ailem senenin büyük çoğunluğunu Rusya'da geçirdiği için ordan yola çıkıp gemiyle gezmekti hayalim, bir türlü sıra gelmedi, ben de Paskalya tatilinin gayet uzun olmasını fırsat bilip 3 ülkeyi de aradan çıkarmaya karar verdim.

Milano'dan sadece Vilnius'a uçuş var, o yüzden gidiş dönüş biletlerim bu şehre. Kendi bilet işimi hallettikten sonra sıra annemi ikna etmeye geldi ve bu hiç de zor olmadı:) Türk havayollarından her 3 şehre de uçuş olmasına rağmen canım anam fedakar anam da beni yalnız bırakmayıp biletlerini Vilnius'tan aldı. Bana göre ekip tamamlanmıştı amma sonrasında küçük minik bir ilave yapıldı grubumuza:) Daha önceden Baltık ülkelerini gezmiş olmasına rağmen bizim gideceğimizi öğrenen Göksu, 10 dakika içerisinde bir haftasonu bize katılmak için Vilnius'a bilet aldı.

Rotamız şöyleydi:

- Cuma: akşam Vilnius'ta buluşma

- Cumartesi: Vilnius gezi

- Pazar: Vilnius'a yakın 2 Litvanya şehri: Trakai ve Kaunas

- Pazartesi: Göksu Londra'ya dönüş, annem ve ben otobüsle Riga'ya geçiş

- Salı: Riga gezi

- Çarşamba: Otobüsle Tallin'e geçiş

- Perşembe: Tallin gezi

- Cuma: Sabah Tallin - Vilnius uçuş, akşam Vilnius - herkes kendi memleketine dönüş

Seyahat süreleri gayet iyiydi, hem herşeyi görmeye vaktimiz oldu, hem de hiç bir şehirde sıkılmadık. Zaten hepsinin en önemli yapılarını bir gün içersinde rahatça gezebiliyorsunuz, hepsi küçük şehirler.

İki otobüs seyahatim için de Ecolines firmasını kullandım, gayet memnun kaldım. Biletleri online olarak önceden almıştım, kişi başı tek yön 12 euro tuttu, iki seyahat de 4 saat civarı sürdü.

Tallin - Vilnius uçuşumu ise Baltic Airlines ile yaptım. O da bir saat sürdü.

Biraz da gezdiğim şehirlerin karşılaştırmasını yapıyım. Gitmeden önce yaptığım araştırmalarda en çok Riga'yı seveceğimi düşünmüştüm, ikinci sırada Tallin vardı, Vilnius ise 'Eh işte' dediğim bir yerdi. Oysa en sevdiğim Vilnius oldu. Bakın en güzeli Vilnius'tu demiyorum, en güzeli açık ara Riga'ydı ama Vilnius'un adlandıramadığım huzurlu, hayatı yavaşlatan, stresinizi üzüntünüzü unutturan bir havası var, sokaklarında yürüdüğüm her an içimi tarifsiz ve nedensiz bir sevinç doldurdu, bunu tek hisseden de ben değilim. Riga ve Tallinse ondan çok daha güzel olmalarına rağmen daha soğuk şehirler.

Mimari açıdan Baltıklar beni mest etti, yazacağım diğer yazılarda tek tek görülmesi gereken binaları sokak isimleriyle belirticem, ama 'Burda ne varmış?' diye başımızı uzattığımız her sokakta başka bir güzellik gördük.

Yeme - içme konularına gelirseeeek... Benim için seyahatte yeni ve lezzetli tadlar denemek çok önemli. Yaşamak için yiyenlerden değil, yemek için yaşayanlardanım ben. Baltık ülkeleri bu konuda sınıfta kaldı, hem de çok. Soğuk memleketlerde yemeğin içine basıyorlar kremayı. Bir süre sonra yeni yer denemekten vazgeçtim, sabah kahvaltımı corn fleaks, ara öğünlerimi meyve, ana öğünlerimi somon, sushi veya çorbayla geçiştirdim. Somonları ve sushileri neredeyse her yer iyiye yakın yapıyor, en garanti seçenekler onlar.

Tüm şehirleri yürüyerek rahatça gezebilirsiniz. Biz bir hafta içersinde toplam 100 kilometre yürüşümüşüz, bu kadar küçük şehirlerde bu bir rekordur:) Şehir içinde bir tek havaalanı veya otogarlara gidişte araç kullandım, onlarda da taksici kazığı yememek için uberi tercih ettim. Tüm Uber yolculuklarım arasında en pahalısı 5 euroydu.

Şehirler pahalı mıydı ucuz muydu konusuna gelirsek, ben bunu çok anlamadım. Konaklama ve ulaşım ucuzdu ama geri kalan herşey için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Özellikle turistik mekanlarda pazarlık yapın.

Buralardan ne alınır derseniz, KEHRİBAR derim. Annem sayesinde ne kadar kehribar satan dükkan varsa girdim çıktım, fiyatlar ve kalite konusunda artık bir uzman sayılırım. Hatta o kadar çok kehribara maruz kaldım ki dayanamayıp ben de kendime kehribardan bir küpe aldım:)

Bu bir hafta içersinde birçok güzellik gördüm, çok komik anılar biriktirdim, özellikle Riga maceralarım çok komikti, ama sonradan komikti, yaşarken değildi, iki olay yaşadım saçımda iki yeni beyaz çıktı.

Ama değdi mi? Bence çok.

Vilnius ve diğer Litvanya şehirleri yazım için tık tık.

You Might Also Like:
bottom of page