top of page

Izlanda: Golden Circle Rotası


Seyahatin 3. gunu Golden Circle rotasini yapmak icin Reykjavik'teki evimizden check out yaptik ve yine yollara dustuk.

Ilk durak Thingvellir National Park. Bizden once Izlanda'ya giden arkadasimiz Asena, "O parkta hic birsey yok." diye bizi uyarmisti ama biz yine de kendimiz gorelim dedik ve evet hakliymis valla, bizce de birsey yoktu.

Bruarfoss herkesin rotasinda yok ama biz yine de o selalenin rengine fotograflardan vurulmustuk ve kendi rotamiza ekledik. Bazi bloglarda selaleye cok kolay ulasilamadigini yazmislar, bizim sansimiz yaver gitti herhalde zorlanmadik. Yol biraz camurluydu ama kesinlikle degdi. Blue lagoon'a benzeyen rengiyle bu selale bizim gonlumuzu calmayi basardi.

Bundan sonra ver elini Geysir & Strokkur. Ama oncesinde sicak bir corba. Golden circle rotasinda yemek yiyebileceginiz en uygun yer tam Geysir ve Strokkur'un bulundugu alana girmeden once caddenin karsisindaki yemek alani. Ben normalde corba sevmem ama soguk ulkelerde corbaya asermeye basliyorum, insanin cani sicak sicak kremali corbalar cekiyor ya da benle Eren'e boyle oldu.

Karnim doydu, keyfim yerine geldi, hadi yine iyisiniz serefinize bi gayser patlattim.

Bu Strokkur, 6-7 dakikada bir boyle sicak su fiskirtiyor. Geysir, Strokkur'dan daha buyuk olmasina ragmen bir suredir aktif degil.

Bu iki gayserin bulundugu bolgenin ismi Haukadalur. Boyle fokur fokur, surekli buharlar cikan bir arazi. Her yere de uyari yazmislar, You are here at your own risk ve en yakin hastanenin kac km yakinda oldugunu da belirtmisler. Sanirim insanlar sular gercekten sicak mi diye ellerini sokup yaniyorlar. Zaten uyarilarda bu da var, evet su cok sicak sokmayin elinizi bakmak icin diye.

Geldik Gullfoss'a. Bazen kendimi Gullfoss selalesi dememek icin zor tutuyorum ama foss zaten selale demek. Digerlerine gore koskocaman olan bu selalenin en buyuk ozelligi gunesli gunlerde gokkusaginin cikmasi. Sansimiza hava gunesliydi,yine de bu sicak oldugunu dusundurmesin size.

Insanlarin, karinca surusu gibi gorunmesinden buyuklugunu anlayabilirsiniz.

Hani nerde gokkusagi derseniz buyrun:

Golden circle rotasinin son duragi Kerid Krateri. Eren'in surekli "Bu ne ya Turkiye'de daha guzel baraj golleri var." diye dalga gecmesinden dolayi ben de bir turlu ciddiye alamadim bu krateri. Sanirim cevremdekilerden cok etkileniyorum...Karaktersiz miyim neyim?:)

Ve boylece Izlanda'nin en turistik turunun sonuna gelmistik. Kendimizi odullendirmeliydik ve 3 gundur sadece sandvic & corbayla beslenen kendimize guzel bir yemek hediye ettik. Restoranin adi Tryggvaskali. Fiyatlar da cok abarti gelmedi ya da biz coktan Izlanda pahaliligina alismistik.

Ben daha size bu gunumuzun en ozel ve en guzel seyini anlatmadim. Normalde otelin temiz, merkezi ve ucuz olmasi benim icin yeterlidir. Ama bazi oteller var, orda kalmak icin gerekirse bircok masrafimi kisarim. Mesela W Hotel Barselona veya Finlandiya'da kaldigim igloo otel (tik tik) Izlanda'da ise Eren'le gorur gormez asik oldugumuz Buubble Hotel'de bir gece konaklama ayarladik.

Golden circle rotasi uzerinde olan bu otel, agaclarla kapli bir alana yayilmis birkac balon odadan olusuyor. Tam yerini otele rezervasyon yaptirana kadar soylemiyorlar. Bu otelle ilgili en cok aldigim sorular 1) Odada tuvalet var mi? 2) Herkes birbirini gorebilir mi? Gelelim cevaplarina, odalarda tuvalet ve dus yok arkadaslar, tuvalet 3 dakika yurume mesafesinde. Ikinci sorunun cevabi, hayir odalar birbirini hic gormeyecek sekilde yapilmis ama dilerseniz evet gidip gorebilirsiniz, yine de kimse gelip sizi rahatsiz etmesin istediginiz icin siz de kimseyi rahatsiz etmiyorsunuz. Kisin kuzey isiklarini izleyebileceginiz bu otelde yazin hic gunes batmadigi icin uyurken gozunuzu actikca doganin icinde oldugunuzu fark etmek muhtesem bir his. Yine de otel size goz bandi veriyor rahat uyumaniz icin.

Asagidaki fotograf gece yarisindan sonra cekildi. Inanilmaz yorucu bir gun gecirmemize ragmen oda o kadar buyuleyiciydi ki, sarabimizi actik, etrafi izleyip sohbet ettik. Bir sure sonra yagmur yagmaya basladi hafif hafif, size uykuya daldigim ortamin guzelligini ne kelimelerle ne fotograflarla anlatabilirim.

Sabah nerede oldugumuza inanamayarak uyandik. Odamizda bir sure daha keyif yaptiktan sonra uzulerek vedalastik.

Reykjavik yazım için : tık tık

Güney rotası için: tık tık

Budir ve Blue Lagoon için: tık tık

You Might Also Like:
bottom of page