top of page

Milano, Kırmızı Bölge İlan Edildi: Corona Virüs Serisi 2


Aslında bu yazıyı, kırmızı bölge ilan edildikten bir hafta sonra tüm gelişmelerle beraber yazmak istiyordum ama o kadar çok mesaj alıyorum ki sizleri daha çok güncellemeye karar verdim.

Cumartesi günü Riccardo'nun Genova'da bir toplantısı vardı, biz de Melisle Sofia ve Fiona'yı da alıp biraz hava değişikliği olsun, azıcık da gezeriz diye ona katılmaya karar verdik. Genova Liguria bölgesinde, corona virüsü orda yok, ama normalde de Liguria bölgesindeki insanlar Lombardia'dan gelenleri sevmezler, hele şu anda geldiğimizi duysalar bizi linç ederler diye gayet İstanbul'dan gelmişiz gibi davrandık:)

Bu benim kaderim mi kısmetim mi, ilk Corona Virüs olayları ben Sofya'dayken patlamıştı, Genova'dayken de bir haber sızdırıldı, Milano ve Lombardia bölgesi Kırmızı Bölge ilan edilecek diye. Kırmızı Bölge demek, acil durumlar dışında o bölgeye giriş ve çıkışların yasaklanması demek. Bu haberi aldığımız gibi arabaya geri atladık ve sınırlar kapanmadan kendimizi Milano'ya attık. Yasa taslağı 7 mart cumartesi gecesi onaylandı ve ertesi gün yürürlülüğe girdi.

Peki o gece ve ertesi sabah Milano'da neler yaşandı?

İnsanlar tren istasyonlarına akın etti..

Bir yandan sınırlar kapanmadan memleketlerine kaçmaya çalışan bu insanları anlıyor, diğer yandan çok cahil buluyorum. Eğer kırmızı bölge olma noktasına geldiysek durum kontrolden çıkmaya başlamış demektir ve İtalya'da bu virüsün daha çok yayılmasını engellemek için olduğumuz yerde kalmamız lazım. Bu trene binen insanlardan birinin corona virüsü taşıması, bunu trendeki diğer insanlara bulaştırması, onların da memleketlerine götürmesi demek. Biz Genova'ya trenle değil arabayla gittik, insanlardan olabildiğince uzak durduk ve zaten o esnada kırmızı bölge ilan edilmemiştik.

Tüm İtalyan sanatçılar ve Chiara Ferragni de dahil olmak üzere influencerlar çağrı yapmaya başladılar. Olduğunuz yerde kalın, sakin olun, kurallara uyun.

8 mart pazar günü hava muhteşemdi, maskemi ve Fiona'yı alıp parka gittim. Parklar ve sokaklar ağzına kadar insan doluydu. Herkes sporunu yapıyor, köpeğini gezdiriyor ve kahvesini içiyordu. Olabildiğince insanlardan uzak durarak, bol bol el dezenfektanımı sürerek nefes aldım biraz.

Peki sokaklar sanki hiçbir şey olmamış gibi normalken aslında durum nasıl?

Kuzey İtalya'da maalesef hastanelerin yoğun bakımları doldu. Artık yeni hastalar arasında seçim yapılıyor, daha genç olanların daha çok yaşamaya hakkı var gibi düşünülüp önce onlara öncelik veriliyor. Açıkçası İtalya'nın güneyinden çok bu hastalığın kuzeyinde başlaması daha iyi oldu. Çünkü güneydeki hastanelerin ne kapasitesi ne de hizmetleri kuzeydeki kadar iyi değil. Ben bir yandan birçok insanın memleketlerine kaçmasına sevindim, belki bencilce olucak ama hasta olursam yoğun bakıma alınma şansım daha yüksek diye:)

Okullar, spor salonları, müzeler hala kapalı demiştim, cumartesi gecesi yürürlülüğe giren yasaya göre 6 Nisan'a kadar da kapalı olucakalar.

Barlar ve restoranlar açık, ancak 2 masa arasındaki mesafe 1 metre olmalı, yapılan kontrollerde bu kanuna uyulmadığı gözükülürse ceza verilecek.

İnsanlar yine süpermarketlere koştu denilmişti. 9 mart pazartesi sabahı süpermarkete gittim, gayet aradığım her şeyi bulabildim.

Peki İtalya genelinde durum nasıl? Bunu birkaç fotoğrafla gösterebilirim. Normalde turistten yürüyemediğiniz bazı yerlerin son hali.

Roma:

Floransa / David Heykeli:

Pisa:

Pompei:

İtalya genelinde durum bu.

Bana benimle ilgili en çok gelen sorulara istinaden:

Korkuyor musun?

Hayır korkmuyorum. Önlemlerimi alıyorum, ama kendimi korkuyla da eve kapatmıyorum. Maskem ve el dezenfektanım yanımda, bol bol ellerimi yıkıyorum, yürürken insanlardan uzak duruyorum, evden çalışıyorum.

Ama mutlu değilim tabii ki. Hayatımı güzel yapan her şey elimden alınmış gibi hissediyorum. Bana çok sosyalleşme şansı veren işim, seyahatlerim, seyahat programlayabilmek, spor salonum, arkadaşlarımla buluşup yeni mekanlar deneyebilmek, müzeye sergiye gidebilmek. Bunların hepsi elimden alındı. Daha sadece 2 hafta oldu biliyorum ama sorun ne kadar olduğu değil, bu durumun ne kadar daha süreceği. En az bir ay daha böyle devam edicek ve korkum nisan ve mayıs aylarının da böyle geçme ihtimalinin çok yüksek olması.

Ailen senin için korkuyor mu?

Hayır korkmuyorlar. Biz genel olarak çok panik veya evhamlı insanlar değiliz. Üniversitedeyken domuz gribi olmuştum, yataktan kalkamamıştım günlerce, annemi aramıştım da 'Kalk ders çalış geçer' önerisiyle tıp dünyasında çığır açmıştı. Tabii ki beni merak ediyorlar ama asla evden çıkma, dikkat et ya da Türkiye'ye dön demiyorlar. Annem bilakis sakın kendini eve kapama, dikkatlice parkta yürüyüşünü yap diyor.

Ne önlemler aldın?

Maske ve el dezenfektanı dışında hiç bir önlem almadım ama hasta olmam durumunda Fiona'ya kimin bakacağına karar verdim. Melis ve Riccardo. Şimdiden onlara Fiona'nın maması, ilaçları hakkında bilgi içeren bir yazı yazdım, annemlerin telefonunu verdim. Hasta olursam Fiona'ya kim bakıcak diye dertlenmek istemiyorum, o işi hallettiğim için çok mutluyum.

Peki siz ne yapabilirsiniz?

Bence en önemlisi sakin olabilirsiniz. Daha İstanbul ve Türkiye'de herhangi bir vaka olmadı ama bazılarınızın paniği beni hayretlere düşürüyor. Önleminizi alın, el dezenfektanı ve maskelerinizi kenara koyun, bol bol elinizi yıkayın, hapşururken kolunuzla ağzınızı kapayın, kalabalık yerlerden olabildiğince uzak durun. Ama gözünüzü seviyim ortalığı velveleye vermeyin. Birçoğunuz beni düşünerek bana mesaj atıyorsunuz, iyi niyetinizden zerre şüphem yok, ama İtalya'da yayılma hızı ve ölüm oranlarını gönderip çok dikkatli ol, durum orda çok fena demenizin bana hiç bir faydası yok. Ne burdaki durumu benden daha iyi bilebilirsiniz ne de beni benden daha çok düşünebilirsiniz:) Zaten olağanüstü bir durum yaşayıp, bu esnada moralini yüksek, hayatını olabildiğince normal(!) tutmaya çalışan insanlara moral bozucu mesajlar atmak yerine sadece onları merak ettiğinizi belirtlen bir mesaj yazabilirsiniz. Şu anda tüm İtalyanlar ve İtalya'da yaşayan yabancılar olarak biraz hassasız, normalde sinirlenmeyeceğimiz mesajlara ya da sözlere sinirlenebiliyoruz, sadece bölge değil biz de kırmızıyız anlayacağınız:)

Durum 9 mart sabahı itibariyle böyle. Bendeniz Milano'daki muhabiriniz Gözde, sizi gelişmelerden haberdar etmeye devam edicem. Hepinizi uzaktan, bayaaa uzaktan, bayaaaa bayaaa uzaktan öpüyorum:)

Güncelleme: 9 Mart akşamı, tüm İtalya kırmızı bölge ilan edildi. Ülkeye giriş ve çıkışlar yasaklandı.

Milano'da corona virüsle ilgili ilk yazım için: tık tık

You Might Also Like:
bottom of page