top of page

İtalya'da Sokağa Çıkma Yasağı Var Mı? Corona Virüs Serisi 4


Her güne yepyeni kurallarla başlıyoruz, bir gün önce yazdığım yazı bir gün sonra güncelliğini kaybediyor. Dün gece yeni bir yasa açıklandı, bugün 12 Mart'ta yürürlülüğe girdi ve 25 Mart'a kadar geçerli olacak.

Önce yeni çıkan yasada ne deniyor ona bakalım,

- Eczaneler, süpermarketler, manavlar, sigara satan dükkanlar, evcil hayvan mağazaları, dergi ve gazete satan dükkanlar haricindeki tüm mağaza ve dükkanlar kapatıldı.

- Restoran ve barlar kapalı sadece evlere servis yapabilirler. Yani bir restoranda oturup yemek yiyemezsiniz, ama eve sipariş verebilirsiniz.

- Kişisel bakım yerleri (kuaför, berber, estetisyen) kapatıldı.

- Bankalar ve postaneler açık.

- Toplu taşıma seferlerinden bazıları kaldırıldı, kaldırılmayanlarsa seyrekleştirildi.

- Üretim yapan firmalar hariç tüm şirketlerden smart working yani evden çalışma yapılması istendi.

Peki şu anda İtalya'da sokağa çıkma yasağı mı var?

Kısmen diyebiliriz. Yeni kurallara göre 12 Mart itibariyle, mümkün oldukça evden çıkmamamız öğütleniyor, yani evden çıkmak yasak değil fakat bazı kuralları var.

Diyelim ki evden çıktınız, yanınızda bir modül taşımanız lazım. Bu modülde nerde yaşadığınız ve neden evden çıkmış olduğunuz belirtilmeli. Polis sizi durdurup sorabilir. Eğer yanınızda bu belge yoksa o anda size doldurmanız için bir belge veriliyor. Sadece toplu taşıma veya kendi arabasıyla seyahat edenlerden değil, sokakta yürüyenlerden de istiyorlar bunu.

Süpermarkete, eczaneye dahi gittiğinizde bu belge yanınızda olmalı. Evinizin yakınındaki yerleri tercih etmelisiniz ve dükkanlara girdiğinizde diğer müşterilerle aranızda 1 metre mesafe bırakmalısınız.

Köpeğinizi gezdirmeye çıkmanız da serbest, tabii ki yanınızda yine belge taşımak suretiyle. Olabildiğince hızlı bir şekilde köpeğinizin ihtiyacını giderip hemen evinize dönmeniz öneriliyor.

Peki parklara gitmek ve spor yapmak yasaklandı mı?

Aslında yasaklanmadı, diğer insanlarla aranızdaki 1 metre mesafeyi koruduğunuz ve grup halinde olmadığınız sürece yapabilirsiniz. Ama bu konuyla ilgili bazı kafa karışıklıkları var çünkü dün bir çok bisiklet sürücüsüne ceza kesilmiş.

Dini ayinler yapılabilir mi?

Hayır yapılamaz. Cuma namazı da kiliselerdeki pazar ayinleri ve hatta cenaze törenleri de yasaklandı. Ancak ibadethaneleri, insanlarla aranıza 1 metre mesafe koyarak ziyaret edebilirsiniz.

Yani toparlarsak, sokağa çıkma yasağı yok, ama evde kalmamız şiddetli bir biçimde öneriliyor diyebiliriz. Durum 12 Mart itibariyle bu. Yarın ne olur Allah bilir :)

You Might Also Like:
bottom of page