top of page

Back To The Future: Milano'da Yine Karantina


Mart ayında kendime internetten bir sweatshirt siparişi vermiştim, üzerinde Ingilizce 'Karantina Kraliçesi' yazıyordu. İşte evrene ne mesaj vereceğinize dikkat edin diyenlerin kastettiği buymuş sanırım, önce mart-mayıs arasını karantinada geçirdim, sonra Türkiye dönüşü 14 gün eve kapandım, en son covid bana da bulaştı, hatta ikinci testim de pozitif çıktı, dün 3.yü yaptım, ya bugün ya cumartesi sonuç çıkıcak ama ne oldu biliyor musunuz? Yeni yasa açıklandı ve bugün Milano yeniden karantinaya giriyor. Yani ben gerçekten Karantina Kraliçesi oldum ve nedense buna hiç sevinemiyorum. 2020 resmen gün yüzü görmeden geldi de geçiyor. Ben ki yerimde durmaz dünyaları dolaşırdım, özellikle hasta olduğum zaman mutfaktan salona geçicek gücü kendimde bulduğumda mutlu oluyordum. Eeee ne demişler, ne oldum değil ne olucam demeli.

Peki ne diyor bu yeni yasa? Verdiği tek bir güzel haber var mı? Bir güzel söz etmiş mi? Etmemiş...

İtalya'yı risk durumlarına göre üç renge bölmüşler. Sarı, turuncu ve kırmızı. Bana tabii ki kırmızı çok yakışıyor. Maşallah ben adrenalin, risk, tehlike sever gibi duruyorum görüyorsunuz. Covidi en kötü geçiren ülkelerden birinin en kötü geçiren şehrindeyim. Neyse, kırmızı bölgedeki kurallar şöyle:

- Herhangi bir saatte, ikamet yerinizde içersinde olsanız bile yer değiştirmeniz yasak, sadece iş ve sağlık durumlarında izniniz var. Bir bölgeden başka bir bölgeye geçmek de yasaklandı.

- Bar ve restoranlar kapalı ama evlere servis yapabilirler.

- Süpermarketler ve eczaneler hariç tüm mağazalar kapalı.

- Tütün mamülleri satan yerler, gazete bayileri ve hazır olun berber ve kuaförler açık! Berber ve kuaförlerin İtalya'da çok güçlü bir lobisi olduğunu öğrenmiştim zaten. Geçen mart - mayıs arasında geçirdiğimiz karantina sonrası en son açılmaları gereken yerler olarak düşünülmüşlerdi ama lobi o kadar bastırdı ki en erken onlar açıldı. Şimdiyse kapanmıyorlar bile. Yani evden çıkmak yasak ama kendinize bir sertifika hazırlayıp kuaföre saç boyatmaya gidebilirsiniz.

- Anaokulları, ilkokullar ve sadece ortaokul birinci sınıflar okula gidebilir, geri kalan herkes uzaktan eğitime geçti.

- Tüm spor müsabakaları iptal edildi. Spor salonları kapatıldı ama açık havada evinize yakın bir yerde tek başınıza spor yapabilirsiniz.

- Müze ve sergiler, tiyatro ve sinemalar kapatıldı.

- Toplu taşıma kapasitesi %50 kadar düşürüldü.

Kırmızı bölgeler haricinde, sarı ve turuncu bölgelerde de saat 22 ile 5 arası sokağa çıkma yasağı var. Müze ve sergiler, tiyatro, sinema ve spor salonları da kapalı. Bar ve restoranlar saat 18'e kadar açık, 18 sonrası eve sipariş verebilirsiniz.

Tam negatif olucaktım, başka pozitif olup iyileşen arkadaşlarımla haftasonu kırsal bir yerlere gidip nefes alıcaktık, bi sürü programlar yapmış, instagramdan harika bağlar seçmiştik ki, yine kendimizi evlerimizde bulduk. Açıkçası günlük bulaşı sayısı 26.000leri bulduğundan beri bekliyordum bunu, çok büyük sürpriz olmadı ya, neyse...Hasta olmasam basıp Türkiye'ye gelir, yine evde otururdum ama en azından anacığımın dizinin dibinde olur, bahçede Fiona ve diğer köpeklerle oynayıp, deniz kenarında yürüyüş yapıp yine çok çalışırdım ama şimdi şu testlere da tam güvenemiyorum, en azından gelmeden bir ay geçsin istiyorum ki aileme bulaştırma korkum olmasın. Bir de uçuşlar ne olucak, iptal edilecekler mi yoksa seyrekleştirilecekler mi? istanbul'a dönebilmekte sıkıntı yok da Milano'ya geri dönmem gerekirse zorlanır mıyım şu anda hiç bilmiyorum, açıkçası biraz zaman geçsin ve neler oluyor görebilmek istiyorum. Neyse anlayacağınız, ben biraz daha evdeyim.

2020 böyle geçti, sanırım 2021'de böyle geçicek, bu acı gerçeği kabullenmeye ve sindirmeye çalışıyorum. Şu anda tek kurtarmaya çalıştığım şey yeni yıl. Yeni yıl gecesi benim, evde, ailemle, teyzemlerle, anneanne ve dedemle olmam lazım. Ben senelerdir yılbaşını onlarla evde kutlarım, teyzem bir sürü harika yemek yapar, anneannem tombala para ödüllerini belirler, saatlerce gülüp sohbet ederiz, her sene yanlış bir saatte geri sayım yapıp sanki yeni yıla girmişiz gibi anneannemi kandırmaya çalışırız, o da biz mutlu olalım diye her sene kanmış gibi yapar, gerçek geri sayımda hepimiz ayağa kalkarız ve yeni yıl olunca kucaklaşırız. Saçma bir inanışıma göre, eğer her yıl yeni yıla beraber girersek, o sene kimse ölmeyecek gibi geliyor. Yani bu sene de, her sene olduğu gibi onlara kavuşmam lazım. Tahminimce tüm bu lockdownlar, Avrupa'da Noel'i kurtarmak için. Kısıtlamalar şimdilik 3 Aralık'a kadar sürücek, kırmızı bölge olmaksa 15 gün, o 15 günün sonunda sayılar iyileşirse lockdown kalkıcak. Ama mart ayındaki tecrübelerime dayanarak söylüyorum, açıklanan 15 gün aslında sadece insanlar isyan etmesinler diye, her 15 günde bir yeniden tekrarlayıp bu işi aralık ortasına kadar sürdüreceklerini düşünüyorum. Noel'de insanları memleketlerinden uzak tutmanız söz konusu bile olamaz, herkes o tatili ailesiyle geçirmek ister, büyük isyan çıkar. Noel alışverişlerini engellerseniz zaten batmak üzere olan İtalya ekonomisi bunu daha fazla kaldıramaz. Yani şu anda Hristiyanların Noel'e verdiği öneme güveniyorum, ailemle yeni yılı geçirme şansımı arttırıyorlar.

Şimdilik burda durumlar böyle. Ben sizi güncellemeye devam edicem, moral bozmak gibi olmasın ama, bir yılımız böyle geçti, bir yıl daha böyle geçicek gibi.

You Might Also Like:
bottom of page